Scroll Top
GENETIKA A VÝŽIVA: SPOJENIE MEDZI DNA A ZDRAVÝM ŽIVOTNÝM ŠTÝLOM

V dnešnej dobe je všeobecne známe, že strava a životný štýl hrajú kľúčovú úlohu v našom zdraví a celkovej pohode. Čo však možno nie je tak dobre známe, je to, že naše genetické predispozície môžu ovplyvniť to, ako naše telo reaguje na rôzne potraviny a životné podmienky. To otvára dvere pre fascinujúcu oblasť výskumu nazývanú nutrigenomika, ktorá študuje vzťah medzi genetikou, výživou a zdravím.

V dnešnej uponáhľanej dobe, kde sa stretávame s nárastom stresu a civilizačných ochorení, je starostlivosť o naše zdravie nevyhnutná. Zdravie a výživa sú úzko prepojené – kvalitná strava môže byť naším najlepším liekom.

Avšak, aká strava je pre nás tá najvhodnejšia? Univerzálne riešenia nefungujú pre každého, pretože každý z nás má jedinečné genetické predispozície.

Naše gény nám nielen predurčujú vzhľad a povahu, ale aj ovplyvňujú náš metabolizmus a schopnosť spracovať živiny. Tým pádom sa vysvetľuje, prečo rôzne diéty fungujú u každého človeka inak. Výsledkom týchto genetických variácií je, že každé telo má iné potreby a inak spracováva makro- a mikronutrienty.

Kľúčom k zdraviu sú naše vlastné gény

Naše gény tvoria základ našej individuality a zároveň majú obrovský vplyv na náš životný štýl a výživu. Aj keď sa na prvý pohľad môže zdať, že ľudská DNA je veľmi podobná, existuje neuveriteľných niekoľko miliónov genetických mutácií, čo vedie k rozmanitosti v našej fyziológii a predispozícii k rôznym ochoreniam. Napríklad, genetická variabilita určuje našu farbu pleti, očí a vlasov.

Ešte pred narodením sú naše vlastnosti a dispozície výrazne ovplyvnené genetickým kódom. Gény regulujú náš metabolizmus a všetky biochemické procesy v našom tele, čo má priamy dopad na to, ako naše telo spracováva živiny. Preto je jasné, že rôzne typy stravovania fungujú u každého individuálne.

Každý z nás má svoje jedinečné genetické požiadavky, ktoré sa prejavia aj vo vzťahu k výžive. Aj keď mnoho ľudí nasleduje všeobecné odporúčania, ako je konzumácia zeleniny, ovocia a pravidelný pohyb, pre mnohých to nie je dosť.

Personalizovaný prístup k stravovaniu, ktorý sa zakladá na genetických informáciách, môže byť kľúčom k dosiahnutiu optimálneho zdravia a výkonnosti.

1 GENETICKÉ PREDISPOZÍCIE A REAKCIA NA STRAVU

Každý z nás má jedinečnú genetickú výbavu, ktorá ovplyvňuje, ako naše telo metabolizuje živiny. Napríklad, niektoré genetické varianty môžu ovplyvniť, ako rýchlo alebo účinne naše telo strávi sacharidy, tuky alebo bielkoviny. To môže viesť k rôznym reakciám na určité potraviny a diéty medzi jednotlivcami.

2 VPLYV GENETIKY NA VYUŽITIE ŽIVÍN

Nutrigenomika skúma, ako naše genetické predispozície ovplyvňujú využitie živín vo vnútri našich buniek. Napríklad, niektorí ľudia môžu mať genetické varianty, ktoré im môžu spôsobiť horšiu absorpciu určitých živín, ako je železo, vápnik alebo vitamín D. Tieto informácie môžu pomôcť pri navrhovaní personalizovaných diét a výživových plánov, ktoré zohľadňujú individuálne potreby.

3 ZDRAVOTNÉ VÝHODY PERSONALIZOVANEJ VÝŽIVY

Personalizované prístupy k výžive na základe genetických testov môžu priniesť mnoho zdravotných
výhod. Pomáhajú identifikovať potraviny a živiny, ktoré sú pre jednotlivca prospešné, a zároveň minimalizujú riziko prejedania sa alebo nedostatku živín. To môže viesť k lepšiemu zdraviu, zvýšenej energii a celkovému pohodliu.

Výsledné hodnoty získané z vašej DNA podrobujeme prísnej analýze. Výstup tejto analýzy spolu s prehľadným popisom zaraďujeme do deviatich kapitol. V každej kapitole je vysvetlené ako vás ovplyvňuje vaša DNA a výsledky tejto analýzy vám budú doručené ako komplexná a personalizovaná príručka s návodom a odporúčaniami vhodnými iba pre vás.

POŠLITE MI UKÁŽKU NA EMAIL
NUTRIGENOMIKA A NADVÁHA

Nadváha a obezita sú dôsledkom zložitých interakcií medzi genetickými faktormi a životným štýlom. Nutrigenomika nám umožňuje skúmať, ako gény ovplyvňujú metabolizmus, chuť do jedla a spôsob, akým naše telo ukladá tuk.

Vedeli ste, že…

  • FTO gén: Ľudia s určitými variantmi génu FTO majú tendenciu konzumovať viac kalórií a majú vyššiu chuť do jedla, čo môže prispieť k priberaniu na váhe.
  • Gén APOA2: Tento gén môže ovplyvniť, ako vaše telo reaguje na tuky v strave. Ľudia s určitými variantmi môžu mať vyššiu pravdepodobnosť priberania pri diéte bohatej na nasýtené tuky.

NUTRIGENOMIKA A DIABETES

Diabetes typu 2 je komplexné ochorenie, ktoré je výsledkom kombinácie genetických predispozícií a životného štýlu. Nutrigenomika nám poskytuje pohľad na to, ako môžeme personalizovať stravu na základe našich genetických profilov, aby sme znížili riziko vzniku diabetu.

Vedeli ste, že…

  • Gén TCF7L2: Tento gén je jedným z najsilnejších genetických faktorov spojených s rizikom vzniku diabetu typu 2. Ľudia s určitými variantmi tohto génu majú vyššie riziko rozvoja tejto choroby.
  • Omega-3 mastné kyseliny: Niektoré gény ovplyvňujú, ako vaše telo spracováva omega-3 mastné kyseliny. Výskumy ukazujú, že správna konzumácia omega-3 môže pomôcť zlepšiť citlivosť na inzulín, čo je kľúčové pri prevencii diabetu.
AKO ZAČAŤ S NUTRIGENOMIKOU?

Ak ste zvedaví na to, ako vaša genetika ovplyvňuje vašu stravu a zdravie, môžete sa rozhodnúť pre genetický test. Tieto testy môžu poskytnúť cenné informácie o vašich genetických predispozíciách a pomôžu vám pochopiť, ako sa vaše telo správa voči rôznym typom potravín a diét.

Stravovací plán podľa vašich génov: COOK4fit

Ak ste niekedy túžili po strave, ktorá by bola presne prispôsobená vašim genetickým predispozíciám, COOK4fit je pre vás správnym sprievodcom. Tento inovatívny program stravovania je založený na dvoch kľúčových pilieroch: Jedálnych lístkoch a Receptoch.

Jedálny lístok ponúka 4-týždňový stravovací plán s detailným rozpisom jedál na každý deň. Zahrnuté sú aj kombinácie jedál, ktoré zodpovedajú vašim individuálnym potrebám. Tabuľky uvádzajú nielen počet kalórií, ale aj zloženie makroživín v jedlách a prísadách, vychádzajúce z analýzy vašej DNA. Program je navrhnutý s ohľadom na dve možnosti – či už sa snažíte redukovať hmotnosť alebo jednoducho udržiavať svoje zdravie a vitalitu.

Druhá časť návodu COOK4fit obsahuje 60 receptov z rozmanitých kuchárskych štýlov – od osviežujúcich zeleninových jedál po sýte mäsové pochúťky. Množstvo prísad je individualizované na základe analýzy vašej DNA, čo zabezpečuje, že každé jedlo je presne prispôsobené vašim potrebám. Jednoduché ikony v receptoch vám umožnia jednoducho rozoznať, či dané jedlo vyhovuje vašim špecifickým požiadavkám, či už ide o bezlaktózové, bezlepkové alebo vegetariánske jedlo.

ZÁVER

Výskum v oblasti nutrigenomiky nám pomáha lepšie porozumieť vzťahu medzi genetikou, výživou a zdravím. Personalizované prístupy k výžive môžu mať veľký potenciál v prevencii chorôb a podpore celkového zdravia. Ak máte záujem o to, ako by genetika mohla ovplyvniť váš životný štýl a stravovanie, neváhajte vyskúšať možnosť genetického testu a objaviť svoje jedinečné potreby.

Autor: Ing. Klára Hotová Dendišová, nutrigenomika

Súvisiace články:

Nákupný košík
Close
Cart
  • No products in the cart.
Nákupný košík je prázdny
Pred pokračovaním k pokladni pridajte nejaké produkty do nákupného košíka.
Prezrite si naše kategórie a objavte novinky a špeciálne ponuky.